softART DESIGN bouwplaat Rugwerk 2012-2019,schaal 1:30

SoftART DESIGN startpagina


Orgelbouwplaat van het Rugwerk van de Ichthuskerk op Urk schaal 1:30.
Updated 25 mei 2019 alle pijpen in het rugwerk nu compleet.
ontwerp en bouwplaat: Autocad.


Download bouwplaat rugwerk


Foto: Definitief ontwerp Rugwerk.

De download is nu beschikbaar! Toegevoegd 14-1-2017: Blindering middelste toren en zijtorens aangepast. En dichte achterwand toegevoegd.
Vanaf 25 mei 2019 zitten alle pijpen in het Rugwerk, hierop is de download ook aangepast.


Nadat ik in 1999 mijn eerste orgel-bouwplaat ter download aanbood op internet is het nu tijd geworden om dit met de volgende orgel-bouwplaat te doen. Was de eerste orgel-bouwplaat nog in Windows Paint, deze is volledig gemaakt m.b.v. Autocad en Zwcad. Na ruim een jaar getekend te hebben met Autocad en Zwcad aan dit model, ben ik in de vakantie van 2012 begonnen met een bouwplaat te maken van het gehele orgel. Bij dezen bied ik dan dus het Rugwerk ter download aan, ook om reden dat er in het complete orgel nog een paar wijzigingen komen die ik nog niet verwerkt heb. De bladnummers die op de PDF staan zijn niet 1, 2, 3 en 4 maar 23 t/m 27. Dit is zo gedaan omdat het Rugwerk een onderdeel van het gehele orgel is. Het is de bedoeling om het rugwerk als laatste te maken in de bouwplaat vandaar deze voorlopige nummering. De complete bouwplaat beslaat inmiddels 30 A4tjes! De afmeting van orgelbalkon tot aan kap bovenwerk is circa 35 centimeter. Omdat het orgel op schaal 1:1 getekend is kan het ook op A3 worden afgedrukt.

Uiteraard heb ik geprobeerd om het een en ander zo getrouw mogelijk na te tekenen/modeleren maar ik kon er toch niet aan ontkomen om hier en daar wat consessies te doen aan het werkelijke orgel dat in mei 2014 in de Ichthuskerk in gebruik is genomen.

Hoewel het op het eerste gezicht er simpel uit ziet is de bouwplaat zeker niet makkelijk in elkaar te zetten. Omdat het allemaal nogal klein is en sommige vouwranden een paar milimeter uit elkaar liggen is het een iets moeilijker bouwplaat geworden dan bijvoorbeeld die van de pullman trein of de recentere rode bus. Toen ik in het begin van de vakantie (2012) begon met het rugwerk, lukte het mij niet om het orgel bouwplaatwaardig te maken. Ik liep vast op sommige details die ik niet aan het papier kon toevertrouwen zodat het getekende model niet te kort gedaan zou worden. Nadat ik de bouwplaat van het hoofdwerk had voltooid en nog een keer begon met het rugwerk, is het me wel gelukt. Nadien is het rugwerk zelf ongewijzigd gebleven tot januari 2017. Het blinderingwerk van de torens is inmiddels ook aangepast naar de werkelijkheid. Er is er ook een achterwand beschikbaar in de download. Dit heeft ook genoodzaakt dat er een 4e bladnummer bij kwam.

Autocad-tekening RugwerkCreatieve mensen die met dit model aan het werk gaan wil ik alle succes toewensen, heb je vragen stuur ze gerust naar mij toe via info@softart.nl, ik zal dan proberen om zo snel als mogelijk hierop te reageren. Tijdens het werken aan dit model zult u/jij een idee krijgen wat er te wachten staat als het gehele model ter download wordt aangeboden, maar hiervoor is nog enig geduld vereist dus. Ik hoop en denk dat het uiteindelijk binnen afzienbare tijd zover gereed is dat het compleet beschikbaar komt.

Aan dit model is met alle zorgvuldigheid gewerkt echter, omdat het orgel grotendeels is ontworpen met gebruikmaking van de oorspronkelijke bouwtekeningen is het mogelijk dat het model enigsinds afwijkt van het origineel. Daarvoor hierbij alvast mijn exuses. Ook zal de kleur van het orgel lichter worden dan deze op dit moment in de bouwplaat is. Druk de bouwplaat af op A4-papier van minimaal 100 grams beter nog is 120 grams. Mijn eerste versie had ik in 80 grams gemaakt maar die is niet echt stevig. Het kan wel met 80 grams natuurlijk, hier is in de bouwplaat rekening gehouden d.m.v. diverse constructie balkjes, deze zijn niet nodig indien 170 grams papier gebruikt wordt.Ik adviseer wel om de pedaaltoren af te drukken op 170 grams. Rechte stukken uitsnijden met een snijmes en een lineaal (40cm), dan krijg je mooie rechte lijnen. Neem er vooral de tijd voor. Ik weet hoe de bouwplaat in elkaar zit maar ben er toch 2 avonden mee bezig geweest. Als je een gedeelte af hebt neem dan even pauze zodat de lijm goed kan drogen. De bouwplaat heb ik voornamelijk gelijmd met Tessa hobbylijm, gebruik geen goedkope hobbylijm, het model is te mooi om het te verpesten door een verkeerde lijmkeuze. En het houtsnijwerk met een prittstift, dan kun je de lijm eventueel wegvegen. De middelste pijppunt van middentoren kan het beste vanaf de achterkant met plakband vastgemaakt worden. In het complete model komt ook nog de 3-klaviers speeltafel, de pedaaltorens het hoofdwerk en het zwelwerk, verder nog een orgelbalkon. Dit rugwerk komt op een plaats te staan die al bekend is (zie ook de foto bovenaan deze weppagina) en is verder geintregeerd in de complete bouwplaat.


Copyrights idee: Lubbert Schenk/softART DESIGN 2012.
Aan deze bouwplaat is gewerkt vanaf: augustus 2011.
Publiclicatie preview van de bouwplaat van het rugwerk: oktober 2012.
Update bouwplaat Rugwerk, 25 mei 2019
Deze bouwplaat mag vrij worden gedownload echter wijzigingen en aanpassingen zijn niet toegestaan zonder toestemming van Lubbert Schenk.